Over MS

Wat is MS?
Multiple sclerose (MS) tast het centraal zenuwstelsel aan, vooral de zenuwen van de hersenen en het ruggenmerg. Bij MS werkt het immuunsysteem (het afweermechanisme van het lichaam) niet goed en valt het de beschermende laag (ook wel myelineschede genoemd) rond de zenuwcellen aan en veroorzaakt ontsteking. Afbraak van de myelineschede zorgt ervoor dat het zenuwstelsel niet meer goed werkt.

Wat zijn de symptomen van MS?
Symptomen van MS zijn afhankelijk van welk deel van het centraal zenuwstelsel aangetast is en kunnen onder andere problemen met lopen en evenwicht, zwakte, gevoelloosheid, wazig zien of dubbelzien, slechte coördinatie en blaasproblemen zijn.

Relapsing-remitting MS (RMS)
Bij relapsing MS heeft de patiënt herhaalde aanvallen van symptomen (terugvallen of relapsen). De symptomen kunnen plotseling, binnen een paar uur, optreden of traag in de loop van enkele dagen. De symptomen verdwijnen of verbeteren tussen relapsen maar schade kan zich opstapelen en kan leiden tot blijvende invaliditeit.

RMS-verloop

Primair progressieve MS (PPMS)
Bij primair progressieve MS worden de symptomen over het algemeen steeds erger vanaf de start van de ziekte.

PPMS-verloop

U verlaat de website

U staat op het punt Ocrevus.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.